DANVIK BORETTSLAG
INFO TIL NYE ANDELSEIERE

AKTUELT  -  STYRENYTT  -  BONYTT  -  FOTOALBUM  -  VERDT Å VITE  -  HMSSPØRSMÅL&SVAR  -  INNHOLD




N
y i borettslaget?

Eller ønsker du å foreta ombygninger, f.eks. skifte kjøkken?
Vi har samlet noen viktige råd til høyre, samt nyttig informasjon som ble lagd til beboerne den gang borettslaget var nytt i 1980.
Se her:
- Deres leilighet
- Bruk av leiligheten
 

Ellers finner du Danvik borettslag sine "offisielle" hjemmesider her:
www.danvikbl.no


Velkommen til
Danvik borettslag!

Vi ønsker å informere litt om Danvik Borettslag.
Informasjonen er viktig for deg som er ny i borettslaget, men også for deg som kanskje skal foreta ombygninger. Du finner mer informasjon på borettslagets interne nettsider:
www.danvikbl.no/beboer.htm

Inn- og utflytting.
Når du flytter inn – eller flytter ut - er det ofte behov for å frakte møbler etc. så nær husinngangen som mulig.
Dette er selvsagt greit, samtidig som det er viktig at evt. flyttebil fjernes fra borettslags-veien straks du er ferdig med av/pålessingen slik at ikke fremkommelighet for andre hindres. Det samme gjelder om du har håndverkere på besøk.

Oppussing/ombygging
Mange nyinnflyttede ønsker å pusse opp, evt foreta visse ombygginger.
All innvendig oppussing er ditt eget ansvar, men før du begynner oppussingen bør du sjekke at den gjøres i tråd med bygningens konstruksjon. Bærevegger må for eksempel ikke flyttes.
- I baderom, wc, vaskerom og bod nede, må du huske ikke å dekke til lufteventilene som er i taket.
- Dersom du skifter kjøkkenventilator og velger type med egen motor skal ventilasjonsrøret fra denne kjøkkenvifta kobles direkte til det ene lufterøret på taket. Indre dimensjon på dette ventilasjonsrøret er 125 mm. Om kjøkkenventilator-røret har annen diameter, må det fores så det blir tett. Du bør du påkoste regulerbar bryter til loftsvifta (enten trinnnløs eller 1-2-3-bryter) sånn at du kan regulere viftestyrken. Denne bryter kan gjerne plasseres nede, ved inngangen til baderommet. Kostnadene i forbindelse med sånn bryter, er ikke borettslagets ansvar.
- Dersom du har "den gamle" løsningen: Kjøkkenventilator uten egen motor, skal ventilasjonsrøret fra kjøkkenventilatoren kobles til selve loftsvifta. Loftsvifta driver da kjøkkenventilatoren, og den regulerbare bryteren skal være ”innebygd” i kjøkkenventilatoren.
- Sørg for å bruke fagfolk dersom du for eksempel pusser opp baderom, og/eller skal koble til vann eller strøm.
- Få kvittering for utført arbeid, og ta vare på kvitteringen(e). Om du seinere skulle få skader i våtrom, meld i fra til styret! Sjekk samtidig om skaden dekkes av håndverkeren som utførte arbeidet, eller av din hjemmeforsikring. Borettslagets egen forsikring dekker større skader, fratrukket en egenandel som du betaler, på 6.000 kroner.
- I Drammen kommunes arkiv/Servicetorget, finnes en rekke tekniske dokumenter om borettslaget den gang det var nytt i 1979/80. Du kan enkelt gå inn på disse sidene ved å oppgi borettslagets bruksnummer: 19/165. Noe finnes også på våre hjemmesider, se spalten til venstre.

Ansvar og forpliktelser går i arv
Dersom tidliger(e) andelseiere har utført ombygninger, blir ny andelseier ansvarlig for eventuelt vedlikehold som i den forbindelse måtte være nødvendig.
Alt uteareale eies av fellesskapet. Andelseiere disponerer bruksarealet foran og bak egen bolig, evt. også ved siden av boligen. Med sånn bruksrett følger også vedlikeholdsansvar for dette arealet.

Søknader
Enkelte utendørs tiltak som du ønsker å utføre, trenger godkjenning fra styret. For eksempel fasadeendringer. Noen søknader må i tillegg også godkjennes av kommunen. I såfall må du selv betale et ekstra gebyr til kommunen. Det er viktig at du tar kontakt med styret før arbeidet begynner.
Ønsker du å ha husdyr, må du også søke styret på forhånd. Hund skal holdes i bånd innenfor borettslagets område. 

Årlig generalforsamling
I første halvår, hvert år, avholdes borettslagets ordinære generalforsamling (årsmøte) der vi legger fram beretning, regnskap og budsjett.
Vi behandler eventuelle innkommende saker fra andelseierne, for eksempel endring av husordensreglene.
På generalforsamlingen velges også tillitsvalgte, etter innstilling fra valgkomiteen.
Ta kontakt med valgkomiteen dersom du er interessert i tillitsverv!
Alle kan levere saker som de ønsker tatt opp på generalforsamlingen innen en kunngjort frist.
Minst 4 andelseiere (10%) kan også kreve at det - når som helst - innkalles til ekstraordinær generalforsamling.

Dugnad
Som hovedregel har vi dugnad på en bestemt og forhåndskunngjort dag hver vår og høst.  Vi rydder bort rusk og rask, og gjør enklere vedlikeholdsoppgaver. Dugnadsdeltakelse er frivillig. De som deltar på dugnaden og skriver seg på dugnadslista, får - om de ønsker - en liten oppmerksomhet av borettslaget ved juletider.

Søppel, papir og plast
Alle søppelbeholdere er felles og er plassert på to punkter: Ved garasjene nærmest Andedammen og ved garasjene nærmest Fotballbanen.
Søppel må kildesorteres. Matavfall, restavfall og papir tømmes annenhver uke. Papir/plast tømmes hver 4. uke, glass/metall hver 8. uke.
Er containerne fulle, vent til etter tømming. Ikke legg ting utafor containerne. Sånt tiltrekker fugler, mus og rotter. Renovasjonsselskapet kan dessuten nekte å ta med dette avfallet.
Husk at isopor ikke skal legges i papir/plastcontaineren, men i din egen container for restavfall. Større mengder isopor må du selv frakte til for eksempel Lindum. 

Snørydding/strøing
På de interne veiene har vi en traktor som brøyter og strør fellesveiene. Veien derfra til utgangsdøra di, må du selv måke/strø.  Om du synes du det er glatt noen steder, er det viktig at du strør. Strøsand finnes i de grønne plastkassene. P.g.a. rasfare anbefales at du fjerner snø fra lilletaket, over utgangsdøra di. Samt fra balkongen din og fra garasjetaket ditt ved stort snøfall. Overflaten av søppelbeholderne må også holdes fri for snø. Vi har ingen vaktmester, alle må derfor bidra til selv å ta et tak. 

Vann
På vaskerommet er det både vannmåler og en hendel for å stenge av vannet til din bolig.
Når du reiser på ferie eller blir borte noen dager, er det viktig å stenge av vannet. Da forebygger du evt. vann-lekkasjer. Varmtvannet kan også med fordel slås av.
Ved bolig nr 98, er det en kombinert brannkum og vannkum. Her kan vann til hele borettslaget, samt til husrekken nærmest Andedammen (98-114), skrus av. Mellom bolig 64 og 66 er det en kum for avstengning av vann til husrekkene 36-92. Foran bolig 36 for avstengning av vann for husrekka 36-40, og foran bolig 44 for husrekka 42-50.

Brannslukningsapparat og røykvarslere
Et pulverapparat og minst en røykvarsler i hver etasje hører med til boligens utstyr og følger boligen ved salg. Brannslukningsapparatet må være lett tilgjengelig. Viktig at alle som bor i leiligheten veit hvordan apparatet fungerer og hvor det finnes. Røykvarslerne har batteri som varer i hele levetiden, 10 år.
Brannslukkingsapparat og røykvarslere bør sjekkes regelmessig. Meld ifra til styret om problemer.

GET – digital TV, bredbåndsabonnement og telefoni
Basispakke/grunnpakke fra GET er inkludert i fellesutgiftene. Dvs. at du har fri tilgang til ca 40 kanaler, opptaksmulighet, internett/bredbånd samt ubegrenset "sky-lagring".
Det er også mulig å opprette GET telefonabonnement der du for eksempel kun betaler for tellerskrittene, eller kjøpe tilleggstjenester, for eksempel raskere bredbåndshastighet.
For å kunne bruke GET-abonnementet, trenger du GET-boks. Denne inngår i fellesutgiftene.
Separat GETboks for trådløst modem inngår også i fellesutgiftene.
Eventuelle feil på signalene varsler du selv til GET på tlf 21545454.

Garasjer og p-plasser
Alle beboere oppfordres til å sette sine biler inn i garasjen.  Vi har få parkeringsplasser, derfor er det bra om disse i størst mulig grad benyttes av gjester, håndverkere etc. Fast parkering av biler på borettslagets p-plasser er ikke tillatt. Borettslagets egne veier brukes kun for av- og pålessing.

Elbil-ladning

Borettslaget er tilrettelagt for elbil-ladning, men den enkelte andelseier må selv ordne med installering av lader etter bestemte spesifikasjoner: Mode 3 lader med type 2-kontakt. 230V/1 fas. Om laderen ikke har egen strømmåler, må dette også installeres. Vi anbefaler Salto lader.
Installering av lader kan koste ca 25.000 kroner.
Ladestrøm betales av den enkelte elbil-eier etter regning fra borettslaget. Lading av elbil med vanlig stikkontakt er ikke tillatt.

Gressklipping og forefallende arbeid på fellesområder
På sommerstid engasjerer vi et firma, evt. interesserte beboere, til gressklipping av borettslagets fellesarealer. Annet forefallende arbeid kan utføres av borettslagets egne medlemmer på dugnad eller timelønnsbasis, eller av utenforstående.

Borettslagets ”eddik-kjeller”

Husrekken som ligger mot 1. Strøm terrasse, er til dels bygd over kjelleren til den eddikfabrikken som lå her før våre boliger ble bygget. Kjelleren er stor og mørk, og p.g.a. faren for muggdannelse ønsker vi at den brukes minst mulig til oppbevaring av private ting. Eventuelt ønske om bruk tas opp med styret. Inngang til kjelleren er fra trappehuset ved nr. 88 eller direkte fra 1. Strøm Terrasse. 

Avtrekk fra kjøkken, bad/WC, vaskerom og bod
På hvert loft er plassert ei vifte med motor. Denne gir såkalt ”mekanisk ventilasjon”.
Det er viktig at styrken på loftsvifta kan reguleres med bryter, og at vifta er på hele tiden. Loftsvifta kan av og til trenge reingjøring – spesielt dersom kjøkkenvifta di er kobla til loftsvifta.
Ta kontakt med styret dersom du synes vifta fungerer dårlig.

Felleskostnader
Våre felleskostnader (”husleie”), består bl.a. av følgende poster:
Utgifter til forretningsfører, forsikring av husene, honorar til styret, låne- og renteutgifter, internett/bredbåndstilknytning, renovasjon, snømåking/strøing, vedlikehold.
Utgifter vann/kloakk betaler du selv separat til Drammen kommune, etter halvårige regninger.
Dersom du har ildsted, betaler du også selv kommunale utgifter til feiing og tilsyn, avhengig av bruksmønster.
Felleskostnadene vurderes hvert år i forbindelse med borettslagets budsjettering. 
Pr. 1.1.20 er felleskostnadene kr 4.500 pr.mnd.

Husordensregler og vedtekter
Husordensreglene er til for at vi alle skal ha det greit i borettslaget.  Vi bor vegg i vegg, så det er viktig at vi har noen felles ”kjøreregler” å forholde oss til.  Reglene er vedtatt på borettslagets generalforsamling, og gjelder for alle.
Husordensreglene, samt aktuelle borettslagsvedtekter, finner du på borettslagets nettsider.
Husreglene kan endres av generalsforsamlingen med vanlig flertall. Vedtektsendringer krever 2/3 flertall. 

Informasjon
Borettslaget har egne nettsider som gir fortløpende, viktig informasjon. Her får du mer utfyllende opplysninger om det meste. Av og til sender vi også ut eget informasjonsskriv på papir.
For styret er det tidseffektivt å bruke e-post – og noen ganger sms - som kommunikasjonsmiddel.
Gi derfor styret beskjed om din epost-adressse og telefon-nummer så blir du jevnlig oppdatert. Om du ikke ønsker slik varsling, gi beskjed til styret.
For styret er det tidsbesparende å kunne dele din epostadresse/tlfnr med samarbeidspartnere som f.eks. kommunens vann/kloakk-tjeneste samt brannvesen. Gi beskjed om du ikke ønsker sånn deling.

Borettslagets tillitsvalgte
Borettslaget har styre bestående av 5 personer, 5 varamedlemmer og valgkomite på 2 personer. Vi har også et særskilt teknisk utvalg som utpekes av styret, og som kan bestå av inntil 5 personer.
Styremedlemmene velges for 2 år, styrevaramedlemmer og valgkomiteens medlemmer for ett år. Teknisk utvalg har en funksjonstid på 3 år.
Navn på aktuelle tillitsvalgte finner du på borettslagets hjemmesider.

Spørsmål
Dersom du har spørsmål etc. send oss gjerne en e-post: danvikbl@hotmail.com. 

 

Drammen februar/20 - Styret
 

Danvik borettslag c/o Christensen, 1. Strøm terrasse 40, 3046 Drammen. Tlf 47335127 - danvikbl@hotmail.com